VALUE-BASED HEALTH CARE NOMINATIE

Nominatie Value-Based Health Care Prize

Het samenwerkingsproject “Naar een regionale aanpak van artrose” in de regio Nijmegen is genomineerd voor de Value-Based Health Care Prize 2016 (VHBC). Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door de organisatie Value Based Healthcare Center Europe. De VHBC is bedoeld om extra erkenning te geven aan inspirerende initiatieven in de zorg die zowel excellente behandeluitkomsten opleveren als optimale patiëntgerichtheid en –betrokkenheid.

De jury beoordeelt de genomineerden volgens de VBHC-principes. Tijdens het feestelijke VBHC Prize event wordt de Value-Based Health Care Prize 2016 uitgereikt aan het meest inspirerende VBHC-initiatief. Harvard professor Michael Porter, grondlegger van het VBHC-concept, maakt de winnaar bekend middels een videoboodschap. Ook worden drie uitstekende initiatieven beloond met een van de drie Excellence Awards in de categorieën: patiëntuitkomsten, kosteneffectiviteit en samenwerking.

In de regio Nijmegen hebben de drie ziekenhuizen (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Radboudumc en Sint Maartenskliniek) in december 2015, samen met een aantal fysiotherapeuten, huisartsen en Coöperatie VGZ de handen ineen geslagen om de zorg voor artrosepatiënten te verbeteren en waar mogelijk onnodige gewrichtsvervangende operaties te voorkomen. Bij dit unieke initiatief krijgen patiënten van alle behandelaars dezelfde informatie over een stapsgewijze aanpak. Eerst voldoende bewegen, afvallen bij overgewicht en het op de juiste manier innemen van pijnmedicatie, waar nodig met ondersteuning van een behandelaar. Daarna komt de optie van een operatie pas in beeld. De patiënt krijgt een behandeladvies voor zorg die niet zwaarder is dan nodig en passend bij de eigen situatie.

De medewerkers van de betrokken organisaties zijn blij met deze prestigieuze nominatie. Keetie Kreemers van de Hei, verpleegkundig specialist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis: “Ons project is een voorbeeld van regionale samenwerking in plaats van concurrentie. We kijken over de muren van de eigen praktijk heen en stellen samen de patiënt voorop!”

Willemijn Noort – van der Laan, reumatoloog in de Sint Maartenskliniek, is blij met de erkenning van het project door de VHBC: “Patiënten met artrose in de heup of knie komen vaak in een te vroeg stadium bij de specialist en weten vaak niet hoe ze verder moeten als ze terug verwezen worden naar de eerste lijn. Ons project is bedoeld om die patiënten kennis over hun aandoening en de behandeling te geven, zodat ze zelf weer vooruit kunnen. De nominatie voor de VBHC-prize is een bevestiging dat wat wij doen een belangrijk initiatief is en bijdraagt aan het welzijn van patiënten met artrose.”