GEWICHT

Gewicht

Overgewicht is een van de belangrijkste factoren die meespelen in het ontstaan en verergeren van artrose. Zoals eerder benoemd kunnen worden gewrichten extra belast door een te hoog gewicht en kunnen daardoor beschadigd raken. Het bewegen gaat dan ook minder makkelijk. Daarnaast is het zo dat vetweefsel stoffen aanmaakt die invloed hebben op de gewrichten en het ontstaan van ontstekingen. Ontstekingen kunnen op hun beurt voor meer schade in het gewricht zorgen.

BMI

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van uw lichaamsgewicht. De BMI kan worden berekend voor kinderen en volwassenen van 2 t/m 70 jaar met behulp van de volgende formule:

Body Mass Index = gewicht / (lengte2)

Op www.voedingscentrum.nl kunt u de BMI direct berekenen. In onderstaande tabel leest u wat uw BMI-score betekent.

< 18.5 kg/m2 onder gewicht
18.5-25.0 kg/m2 gezond
25.0-30.0 kg/m2 overgewicht
30.0-35.0 kg/m2 obesitas
> 35.0 kg/m2 ernstige obesitas

Wanneer u te maken heeft met overgewicht is afvallen belangrijk. Iedere kilo minder telt en helpt bij het verminderen van pijn! Een combinatie van bewegen en een dieet werken het best om af te vallen.

Dit betekend niet dat het daarom makkelijk is om af te vallen. Probeer altijd af te vallen door een verandering van eetgewoontes. Het volgen van een dieet kan zeer veel resultaat opleveren, alleen is de vraag dan hoelang dat resultaat blijft. Soms helpt het om een aantal dagen op te schrijven wat u precies eet. Op die manier krijgt u inzicht in wat u eet en wat u misschien kan laten staan of kan vervangen voor een gezondere keuze. Verderop op deze site vindt u een voedingsdagboek-formulier om dit eens te proberen. Mocht u dit nou heel moeilijk vinden en u wilt het wel heel graag, kunt u hier hulp bij krijgen. Vraag uw huisarts of hij u kan verwijzen naar een diëtist.

Gezonde voeding

Een gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, maar zeker als u artrose heeft. Met een gezonde voeding blijft u goed op gewicht en krijgt u meestal voldoende voedingsstoffen binnen. De schijf van 5 helpt om een gezonde keuze te maken.

Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan, verergeren of verbeteren van artrose. Wél duidelijk is dat bij artrose een gezond gewicht belangrijk is. Een gezonde voeding is gevarieerd en bevat de voedingsstoffen die u nodig heeft. Als hulpmiddel bij een goede keuze kunt u de schijf van 5 van het voedingscentrum gebruiken.
Hieronder vallen 5 regels en 5 vakken.

De 5 vakken:

De 5 regels:

  1. eet gevarieerd
  2. eet niet te veel en beweeg
  3. gebruik minder verzadigd vet
  4. eet volop groente, fruit en brood
  5. ga veilig met voedsel om

Bronnen: (informatie www.reumafonds.nl en Zorgwijzer Artrose©/1 november 2015)