Artrose is niet te genezen. Er is geen geneesmiddel dat artrose kan stoppen of remmen. Er is echter wel een heleboel dingen die gedaan kunnen worden om klachten te verminderen en het functioneren te verbeteren. De belangrijkste onderdelen van de behandeling van artrose aan de heup of knie worden hieronder besproken.
Juiste voorlichting krijgen is belangrijk. Als u goed op de hoogte bent van artrose, begrijpt u beter waarom u bepaalde adviezen en behandelingen krijgt. Dat maakt het gemakkelijker om ze ook vol te houden. Als het goed is heeft uw zorgverlener u al iets verteld over artrose. Ook is het van groot belang dat u zelf actief bent in het krijgen van voorlichting. Uw zorgverleners kunnen u ook leefstijladviezen geven. Leefstijladviezen zijn tips om zelf uw klachten te verminderen. Denkt u hierbij aan tips ten aanzien van bewegen, uw gewicht, mogelijke hulpmiddelen en aanpassingen.
Door de pijn gaat u het gewricht minder gebruiken, waardoor de spieren rondom het gewricht verzwakken. En dan treedt krachtsverlies op. Doordat de spieren verzwakken, komt er meer druk op het gewricht te staan. Hierdoor wordt het beschadigde kraakbeen extra belast. Voldoende bewegen maakt uw spieren sterk. Hierdoor kunnen klachten, zoals pijn en stijfheid, verminderen. Misschien bent u geneigd uw gewrichten te ontlasten en beweging te vermijden omdat u artrose en pijn heeft. Bang om de artrose te verergeren. Het bewegen helpt uw kraakbeen in goede conditie te houden. Dat uw gewrichten slijten door beweging is dus niet juist.
U bent matig intensief aan het bewegen wanneer:
Houd bij sporten rekening met uw grenzen. Zorg voor regelmaat. Wanneer u veel pijn heeft, kunt u het gewricht een tijdje rust geven. Zorg er dan wel voor dat u het gevoelige gewricht regelmatig beweegt. Koude kompressen kunnen wat verlichting geven. Zodra het iets beter gaat, moet u proberen uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
Fysiotherapie
Als het niet goed lukt om zelf op de goede manier in beweging te komen, het er niet van komt, u te veel hinder ervaart, etc. dan kan een fysiotherapeut u helpen. U krijgt adviezen en een oefenprogramma, gericht op beweeglijkheid, het verbeteren van spierkracht, coördinatie, uithoudingsvermogen en dergelijken. Het doel van de fysiotherapie is om het lichaam sterker te maken en makkelijker/beter te bewegen.
De spierversterkende oefeningen die u van de fysiotherapeut krijgt moet u zelf voortzetten tijdens of na afloop van de behandelingen.
Oefentherapie en fysiotherapie bij artrose worden niet vergoed uit de basisverzekering. Wel wordt het (deels) vergoed uit de aanvullende verzekering, afhankelijk van het door u gekozen pakket.
Vaak worden activiteiten op een daag aangepast aan de hoeveelheid klachten die iemand heeft van zijn artrose. Bij weinig klachten, doet men vaak (te) veel (goede dag),waarna een paar dagen volgen waarop minder gedaan wordt omdat de klachten zijn toegenomen (slechte dag). U ziet dit weergeven in onderstaande grafiek.
Bij GA wordt er uit gegaan van een stapsgewijze opbouw. Wanneer u bijvoorbeeld het aantal minuten dat u fietst op een dag wilt uitbreiden is de eerste stap om te kijken hoeveel minuten u in de afgelopen week gemiddeld per dag gefietst heeft. In het voorbeeld figuur hierboven is dat weergeven als de blauwe doorgetrokken lijn.
Begin rustig aan, op wat minder dan het gemiddelde aantal minuten. Fietst u bijvoorbeeld gemiddeld 5 minuten per dag, begin dan voor uw opbouw de eerste 3 dagen met 3 minuten per dag. Op die manier kunt u goed wennen aan de beweging. Probeer nu iedere 2-3 dagen een paar minuten extra te fietsen. Door niet iedere dag meer te doen, geeft u uw lichaam de tijd om te wennen. In onderstaand figuur ziet u een voorbeeld van deze opbouw.
Bronnen: (informatie www.reumafonds.nl en Zorgwijzer Artrose©/1 november 2015)