VEELGESTELDE VRAGEN

  1. Wat zijn de nieuwste behandelmogelijkheden

    De huidige behandelmethoden zijn effectief en er zijn op dit moment geen experimentele behandelingen die effectief zijn. De meest recente informatie vindt u op www. reumafonds.nl
  2. Wat is het beloop van artrose?

    Het beloop van artrose wisselt van persoon tot persoon en is niet goed te voorspellen. Soms kunnen klachten een periode heviger zijn en daarna weer afnemen (flare). Door medicatietrouw en het in acht nemen van de adviezen kunnen de klachten afnemen.
  3. Welke sporten zijn geschikt?

    Belangrijk bij bewegen / sporten is dat je er plezier in hebt; dan houd je het immers het langst vol. Al te grote schokbelasting op de gewrichten (zoals bij hardlopen, intensieve balsporten en wintersport) kunt u beter vermijden. Zwemmen, wandelen, fietsen, golfen, fitness en rustig tennissen zijn heel geschikt.
    • Met welke frequentie en intensiteit?

      Voor een goede gezondheid wordt geadviseerd u tenminste aan de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) te houden. Dat wil zeggen: 5 tot 7 dagen per week tenminste 30 minuten per dag matig intensief te bewegen, in blokjes van minimaal 10 minuten. Matig intensief houdt in dat de hartslag en ademhaling iets sneller worden.
  4. Wanneer kom ik in aanmerking voor een gewrichtsvervanging?

    Wanneer de pijn of beperkingen zodanig worden dat het je functioneren of plezier in het leven ernstig gaan belemmeren EN conservatieve behandeling (medicatie + fysiotherapie) hier onvoldoende invloed op heeft, komt u in aanmerking voor een gewrichtsvervangende operatie.
  5. Wat kan ik er zelf aan doen om de klachten te verminderen?

    Het is belangrijk om medicatie in te nemen zoals voorgeschreven door de (huis) arts. Daarnaast is voldoende bewegen (zie ook vraag 4) belangrijk. Wanneer u te zwaar bent is het zinvol om wat af te vallen. Ieder kilo minder telt!
  6. Zijn er medicijnen op de markt die de artrose kunnen stoppen?

    Nee, helaas zijn er geen medicijnen die de artrose genezen. Symptomen als stijfheid, pijn en ontstekingsactiviteit kunnen met medicatie wel beïnvloed worden.
  7. Wat zijn de nadelen van een prothese?

    Ongeveer 1 op de 7 mensen houdt na de operatie last van (ernstige) pijnklachten. Deprothese kan uit de kom schieten of er kan na verloop van tijd een revisie nodig zijn (opnieuw plaatsten van een prothese). Verder de risicos die aan iedere operatie kleven, zoals infectiegevaar ed.
  8. Zijn er specifieke aandachtspunten waar ik op moet letten ten aanzien van werk?

    Geadviseerd wordt meer belastende activiteiten te spreiden over de dag en de week. Probeer houdingen af te wisselen (zitten en staan). Uw werkgever, bedrijfsarts en/of arbo-coordinator kunnen hierbij behulpzaam zijn.
  9. Wat kan ik verwachten van een prothese, wat kan ik weer doen mbt sport en werk?

    De meeste mensen kunnen na een gewrichtsvervangende operatie hun oude werkzaamheden weer uitvoeren, tenzij het zwaar lichamelijk werk betreft. Sporten met een hoge schokbelasting worden niet geadviseerd (zie ook vraag 4). Knielen lukt niet altijd meer en hurken wordt afgeraden.
  10. Wat is de meerwaarde van fysiotherapie?

    In enkele van de voorgaande vragen kwam het belang van bewegen al naar voren. Als het u niet goed lukt om zelf op de goede manier in beweging te komen, het er niet van komt, u te veel hinder ervaart etc. Dan kan de fysiotherapeut u helpen. U krijgt adviezen en een oefenprogramma, gericht op beweeglijkheid, het verbeteren van spierkracht, coordinatie, uithoudingsvermogen en dergelijke. Na een tijdje kunt u dan zelf aan de slag. Het is belangrijk dat u na de behandeling doorgaat met de oefeningen en het bewegen.
  11. Hoe lang gaat een kunst gewricht mee?

    De huidige prothesen gaan zeker 15 jaar mee. Wanneer het nodig is om op jongere leeftijd een prothese te plaatsen, is er dus een grotere kans dat na verloop van tijd revisie nodig is.
  12. Welke behandelingen worden vergoed door verzekeraar?

    Advies en consulten bij de huisarts worden vergoed uit de basisverzekering zonder eigen risico. Medicatie, beeldvormende technieken (zoals runtgenfotos) en consulten in het ziekenhuis worden vergoed uit de basisverzekering, maar met eigen risico. Fysiotherapie wordt (deels) vergoed uit de aanvullende verzekering, afhankelijk van het door u gekozen pakket. Na een gewrichtsvervangende operatie wordt fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling.
  13. Helpt een brace?

    Met name bij de knie kan het prettig zijn om een brace te dragen bij belastende activiteiten.
  14. Als ik pijnstillers gebruik dan voel ik geen pijn.

    Twee situaties:
    • Hoe weet ik waar voor mijn lichaam de beweeggrens ligt?

      Een van de belangrijkste redenen om pijnstillers voor te schrijven, is juist om in beweging te blijven. Bewegen zorgt ervoor dat de spieren om de aangedane gewrichten sterker worden / blijven waardoor het gewricht beter ondersteund wordt. Dat heeft een gunstige invloed op de pijn. BEWEGEN MET MEDICATIE IS BETER DAN NIET BEWEGEN ZONDER!
    • Kan het kwaad als ik doorga met bewegen?

      Soms kan je, zeker als je net begint, na het bewegen wat meer last krijgen. Dat kan een normale reactie zijn, zoals spierpijn. Sowieso is er geen verband tussen de mate van pijn na bewegen en schade aan het gewricht. Wanneer u na bewegen last krijgt van toename van nachtelijke pijn, zwelling, warmte en startklachten heeft u waarschijnlijk te veel gedaan.
  15. Komt de artrose door veel doen met de gewrichten, zoals werk of sport?

    Alleen in het geval van topsport.
  16. Is artrose erfelijk?

    Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van artrose, zoals leeftijd, gewicht, belasting en inderdaad ook erfelijke aanleg.
  17. Heeft afvallen effect op artrose/ de klachten?

    Wanneer u te zwaar bent is het verstandig om af te vallen; er is aangetoond dat een paar kilo minder al effect heeft op pijn en functioneren. Bovendien heeft een te hoge BMI een ongunstig effect op de toename van de artrose.
  18. Door fysiotherapie nemen de klachten toe, wat moet ik doen?

    Het kan zijn dat in het begin van de behandeling de klachten tijdelijk toenemen doordat uw lichaam moet wennen aan meer belasting; dit betekent niet dat u meer schade aan het gewricht oploopt. Bespreek dit punt in ieder geval met uw oefen- of fysiotherapeut.
  19. Hoe kan ik voorkomen dat het erger wordt?

    Artrose neemt het minst in ernst toe, wanneer u zorgt voor voldoende beweging en een goed gewicht
  20. Is het schadelijk voor de verdere ontwikkeling van mijn heup/knie-artrose als ik regelmatig pijnstillers gebruik en wordt het daardoor niet erger?

    Een van de belangrijkste redenen om pijnstillers voor te schrijven, is juist om in beweging te blijven. Bewegen zorgt ervoor dat de spieren om de aangedane gewrichten sterker worden / blijven waardoor het gewricht beter ondersteund wordt. Dat heeft een gunstige invloed op de pijn. BEWEGEN MET MEDICATIE IS BETER DAN NIET BEWEGEN ZONDER! Soms kan je, zeker als je net begint, na het bewegen wat meer last krijgen. Dat kan een normale reactie zijn, zoals spierpijn. Sowieso is er geen verband tussen de mate van pijn na bewegen en schade aan het gewricht. Wanneer u na bewegen last krijgt van toename van nachtelijke pijn, zwelling, warmte en startklachten heeft u waarschijnlijk te veel gedaan.