ADVIEZEN IN OMGAAN MET ARTROSE

Vraag hulp bij hulpinstanties en zorgverleners

Er zijn veel hulpinstanties die u kunnen helpen. U kunt hulp en advies krijgen bij bewegen, het gebruik van hulpmiddelen, aanpassingen op het werk of thuis, maar ook bij het accepteren van de artrose. Het is een aandoening die invloed heeft op uw hele leven: relaties, werk, hobby’s, rollenpatroon, vrienden, sexualiteit. Er zijn verschillende zorgverleners waar u bij terecht kunt.

Tips voor op het werk

Werk zorgt voor een inkomen en het brengt sociale contacten. Ook kan werken voor afleiding zorgen. Toch kan het zijn dat u tegen bepaalde zaken aan loopt. Hoe gaat u daarmee om?
Ook als u artrose heeft is het mogelijk om aan het werk te blijven. U kunt zelf op een aantal zaken letten, zoals:
Belangrijk is dat u uw beperkingen niet in uw eentje hoeft op te vangen. Blijf vooral praten met uw collega's en leidinggevende. En ga naar de bedrijfsarts, die u kan adviseren over bijvoorbeeld de aanschaf van hulpmiddelen of hoe u andere taken of werktijden kunt krijgen en nagaan of een ergotherapeut in consult gevraagd dient te worden voor een werkplekadvies. Op onderstaande websites vindt u meer informatie over:

Artrose en uw omgeving

Artrose kan uw leven veranderen. Misschien kunt u niet alles meer wat u vroeger nog wél kon. Misschien voelt u zich daarom boos en verdrietig. Geef uzelf de tijd om met uw aandoening te leren omgaan. Geef ook de mensen in uw omgeving de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Seksualiteit

Communicatie is belangrijk tussen u en uw partner, ook als het gaat om seksualiteit. Het kan zijn dat u door uw klachten van de artrose problemen ervaart met seksualiteit. Door uw klachten wordt er om een andere manier van omgaan met seksualiteit gevraagd, de ene persoon is creatiever hierin dan de ander. Van belang is om buiten de grenzen van hoe het ging, moet en hoort te kunnen denken. Hieronder een aantal adviezen:
Bij vragen kunt u uw huisarts raadplegen, die u kan verwijzen naar een behandelaar die u hier verder bij kan helpen.

Bronnen: (informatie www.reumafonds.nl en Zorgwijzer Artrose©/1 november 2015)